čtvrtek 29. září 2016

Dýňová sezóna

Podzim je moje milované období. Je to čas barevného listí, měkkých slunečních paprsků, procházek, dlouhých večerů s hrnkem čaje a knihou (nebo sklenkou vína a kamarádkami), romantických filmů, šátků a svetrů a taky dobrého jídla. A jakmile se spojí slova podzim a jídlo, okamžitě mi naskočí dýně, voňavé koření a kuchyňská alchymie. Jak já miluju tohle podzimní vaření a pečení, kdy venku fičí vítr, listy tančí ve větru a kuchyň, v níž mi Adele zrovna zpívá svoje největší hity (bohužel ze záznamu), je provoněná sladkou vůní dýně mísící se s ostřejším aroma zázvoru, muškátového oříšku a skořice. 
Pojďte si užít tu krásnou podzimní atmosféru a ukuchtěte si něco dýňového. :) 


Dýňové muffiny
Muffiny jsou mojí velkou slabostí. Nejvíc zbožňuju kakaovo-banánové, ale řekla jsem si, že když máme ten podzim, mohla bych upéct něco víc sezónního. Jablečný koláč mě taky napadl, ale nakonec vyhrály tyhle dýňové mini muffiny inspirované receptem Lindy Rybové a Kateřiny Winterové. 

Co budete k jejich výrobě potřebovat? 
(suroviny asi na 17 muffinů)
1/2 malé dýně Hokaido (není podmínkou, můžete použít jiný druh dýně)
200 gramů špaldové mouky (můžete použít klasickou polohrubou) 
2 vejce
3 lžíce oleje
50 gramů třtinového cukru nebo datlový sirup (já použila kombinaci obojího)
1 lžička prášku do pečiva
1-2 lžičky skořice
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička muškátového oříšku nebo květu
špetka soli
mleté vlašské ořechy (nebo jiný druh podle chuti)
smetana ke šlehání, moučkový nebo vanilkový cukr a skořice

Dýni pořádně opláchneme, rozkrojíme na polovinu, vydlabeme semínka a nastrouháme najemno. Ve větší míse smícháme olej s třtinovým cukrem a přidáme nastrouhanou dýni a dvě vejce. V jiné nádobě smícháme mouku s práškem do pečiva, oříšky a kořením a celou směs důkladně vmícháme do té dýňové tak, aby se všechny ingredience spojily. Pokud je směs příliš tuhá a špatně se s ní pracuje, můžeme do ní přidat trochu mléka. Lžící těsto přeneseme do formiček a dáme péct na 30 minut při 170°. 
Před servírováním můžete muffiny ozdobit domácí šlehačkou (jednoduše vyšleháte smetanu s trochou vanilkového nebo moučkového cukru) a posypat skořicí. 
A skvělý podzimní dezert je na světě! :) 



Dýňová polévka
Moje absolutně nejoblíbenější jídlo. Mohla bych jíst dýňovou polévku pořád, ale co si budeme povídat, v chladnějších podzimních dnech chutná o trochu líp než třeba v parném červenci. Je rychlá, jednoduchá a když použijete správné koření, které vyzdvihne přirozenou chuť dýně, rychle si tenhle krémový pokrm zamilujete.

Připravte si:
jednu větší dýni Hokaido (při přípravě polévky doporučuji použít zrovna tuhle, na rozdíl třeba od máslové dýně má výraznější chuť)
olej
1 cibule 
2 větší brambory
3 stroužky česneku
smetana
2 lžíce kari
2 lžičky muškátového oříšku nebo květu
1-2 lžičky zázvoru (můžete použít i čerstvý, polévka bude pikantnější)
sůl podle chuti

Dýni omyjeme, zbavíme stopky a nečistot, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky, stejně jako oloupané brambory. Nakrájíme si cibuli a v hrnci ji osmahneme dozlatova. Přidáme asi litr a půl vody, dýni, brambory a stroužky česneku. To všechno necháme aspoň půl hodiny vařit a nezapomeneme přidat kari, které nejlíp podtrhne přirozeně pikantní a zároveň nasládlou chuť dýně. Poté odstavíme, rozmixujeme a vmícháme kelímek smetany. A už jen dochucujeme muškátovým oříškem, zázvorem a solí. 
Při servírování můžete do polévky dát lžíci zakysané smetany, ještě víc krém zjemní. 

Jak jste na tom vy s pokrmy z dýně? Máte je rádi nebo naopak téhle zelenině příliš neholdujete? Dejte mi vědět v komentářích!

6 komentářů:

  1. Ach, dýně prostě miluju a také je mám nerozlučně spjaté s podzimem :-) Dýňová polévka je u nás nutnost a taky pečená dýně, kterou bych mohla jíst pořád a po kilech :-) A ten recept na dýňové muffiny vypadá bezvadně, to rozhodně vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečenou dýni mám taky moc ráda. :) Dej pak vědět, jak ti muffiny chutnaly! :)

      Vymazat
  2. Muffiny vypadají skvěle. Já se chystám na polévku, dýně už čeká :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné podzimní fotky, Aničko! <3 A skvělé recepty. Ty dýňové muffiny zkusím určitě, a možná i polévku. Už jsme ji ale doma párkrát dělali a nikdy nás nepřesvědčila, že je to to pravé pro nás. Měj krásný a barevný podzim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, děkuji! :) <3 Červenám se.:) Dýňová polévka umí být taková mdlá, když se nedochutí, ale s pořádným kořením je to super. Muffiny byly též úžasné, doporučuji vyzkoušet! :)

      Vymazat